PD "Prokletije", Plav
                  
Karanfil Ljuljasevica 24.maj 2009. god

Izvjestava Ahmet Rekovic

U periodu od postavljanja zadnjeg materijala na sajtu - uspona na Tromedju, imali smo jos  nekoliko planinarskih tura : Trojan, Popadija i Visitor ali se trudimo da se na sajtu postavi nesto novo tj. da se nebi duplirali izvjestaji sa jednog te istog vrha.

Samo par dana od povratka iz Amerike, Sirhan je krenuo sa nama na uspon na Karanfil Ljuljasevica, valjda je odlucio da bude aktivniji nego sto je inace bio. Uz caskanje i prepricavanje utisaka iz Amerike laganim tempom preko Vezirove Grope I Cafe Brade stizemo na vrh Maja Potkajs a da nijesmo ni osjetili. Tu nas ceka neprijatno iznenadjenje. Ljudska pohlepa zaista nema granica, malo je to sto je dolje u dolini Grebaja niklo citavo jedno divlje naselje i sto je bukvalno unistena jedna od najljepsih dolina u bivsoj Jugoslaviji, vec bi pojedinci da probiju put do samih vrhova. Naime put koji vodi do Café Brade produzen je kosom I izlazi do visine od 1960 mnv I samo zahvaljujuci velikoj stijeni nije izasao na sam vrh Maja Potkajs 2021 mnv. No to je tema za neku drugu priliku sa puno vise prostora.

Zahvaljujuci fantasticnom pogledu koji se pruza sa ovog vrha, prije svega na Bjeljic I Jezerce, uspijevamo da potisnemo ogorcenje zbog svega toga. Gledajuci u pravcu Maja Jezerce da covjek pomisli da je januar mjesec, koliko ima snijega. Dan je bio izuzetno topao I sparan cak I na tim visinama. Nastavljamo dalje grebenom u prvcu Karanfila Ljuljasevica, GPS pokazuje da ima 4 vrha preko 2000 mnv do njega a mi smo iskoristili priliku da odemo na jos dva vrha iza njega I dalje se nije moglo, sve do Hadzijinog brda. Dakle na ovom potezu ima 7 vrhova preko 2000 mnv.od kojih najvisi Karanfil Ljuljasevica 2240 mnv.  

Dok smo odmarali na vrhu primjetili smo planinare na Sjevernom vrhu Karanfila. Ocarani ljepotom koja nas okruzuje nijesmo primjetili da  iz pravca Plava polako nailazi kisa sa grmljavinom tako da smo morali na brzinu da se spustimo , zahvaljujuci skijanju na snijegu za samo pola sata smo vec na dnu Karlice a potom se ukljucujemo na markiranu stazu koja vodi u Grebaje.

Kliknite na sliku: